BCA Float, rando, TÄ?, valokuvat, virittelyä ja välinehomostelua, Yleinen

Repun sisältö levällään ku jokisen eväät.

Julkaistu: 25.2.2014

Jassoo, homma meni heti näppishiihtelyksi kun on pieni väli reissailun lomassa..! Olen tuossa huomannut, että näin myös Lumipallossa on alkanut putoilemaan erinäisiä juttuja ja artikkeleita koskien juurikin meikäläiselle varsin armasta laskettelun muotoa, eli vapaalaskua. Vapaalaskuhommiahan voi aloitella ilman mitään sen kummempia varustehankintoja esimerkiksi vaikkapa rinteidein vierustoilla siinä 50metrisellä lähinyppylällä. Mutta aktviisimennin ja runasalukuisempana harrastettuna kuitenkin tuo riiraidereiden putikan paukuttelu vaatii hieman lisäyksiä sinne varustepuolelle ja samalla myös rutkasti tietotaitoa ja JÄRJENKÄYTTÖÄ.

Koskapa en ole mikään ekspertti, enkä mikään ”virallinen jeppe”, niin en ala tässä sen enempiä jutustelemaan jotta miten sitä vapaatahiihtoa tulisi harrastaa ja että mitenkä se lumi saattaa pahana hetkenä vyöryä päälle ikävästi, vaan meinasin sen sijaan vähä raottaa että mitä meikäläisen selässä tuolla reppupuolella kulkee yleensä mukana silloin kun lähdetään hieman rinteen sivustoja pidemmälle seikkailemaan. (HUOM! varusteet joita tässä luettelen ovat meikäläisen henkilökohtaisesti mukana kuskaamia tavaroita – tämä EI OLE mikään suositus tai ohjeistus kenellekkään että mitä sieltä repusta tulisi löytyä!!)

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

– Ensimmäisenä reppuun sujahtaa luonnollisesti lumiturvallisuusvermeiden perushärpäkkeet, elikkä sondi ja lapio (mielellään teräslapainen). Tässä välissä on hyvä huomauttaa, että tuo tuossa kuvassa repun vieressä makaava piipperi luonnollisesti sujahtaa vaatteita puettaessa jo takin alle ja ON-asentoon kun vetoketju aamulla ensimmäisen kerran vedetään kiinni. Ja meikäläisellä kun on tuollainen BCA:n lumivyöryreppu, josta hädän hetkellä laukaistaan ilmapallo keventämäään laskijan suhdetta vyöryvään lumeen, vaatii reppu AIVAN ensimmäisenä tuon vasemmassa alakulmassa lojuvan paineputelin sisäänsä ja kytkettynä toimiakseen.

Lumiturvallisuusvermeiden perään reppuun sujahtaa AINA myös ensiapulaukku sekä avaruushuopa. Pitkään myönnän itsekin seikkailleeni ea-laukku repussa tietämättä mitä se on syönyt, mutta nykyään on jo melko hyvä haju mitä sen sisällyksillä tehdään. EA-laukkuun tulee myös reissuun lähdettäessä ladattua särkylääkkeitä ja sanotaanko näin että mitä vahvempia niin sen parempi =) . Kertaalleen on tullut osuttua takamaastoissa paikalle ainoana ulkopuolisena auttajana kun uhrilla oli mennyt jalka poikki ja sanotaanko näin, että kolmiolääkkeillä uhrin olotila ja auttajien puuhaaminen on huomattavasti helpompaa ja tuskattomampaa.

Nuo välttämättömimmät rensselit kun on repustani käsitelty niin seuraavaksi voi varmaankin hypätä ns. ”ei niin pakollisiin, mutta mukava että on mukana” -vermeisiin. Itselläni noita nippelinappeleita on:

  • Aurinkolasit randohommille,
  • otsalamppu (jos pimiä yllättää),
  • ruuvari ja/tai yleistyökalu (biltemasta saa iha hyviä),
  • kompassi ja kartta (jos takamaastohomma, pelkkä kompassikin jeesaa jos iskee sinkki tms. keli päälle),
  • vaihtohanskat (yleensä kevyemmät randolle ja tukevammat alamäkeen),
  • toiset laskulasit (jos epik-puuteripäivä),
  • pikaliima (hätätapauksessa haavaan, muutoin pieniin varusterikkoihin esim. suksen pohjiin ydinkiveniskemiin tms.),
  • ilmastointiteippi (kaikkeen maan ja taivaan väliltä, tosin ei kuvassa, varmaan jo repussa=) ),
  • pipa/panta (rando ja taukohommiin ja coolilta pitää näyttää sitten afterilla),
  • taukotakki – á 25e Lidlistä (ellei iha hissihiihtohommia)
  • Narua /köyttä (kaikenmoiseen rakenteluun tarvittaessa, esim. suksiahkio, myös jonkinsortin pelastaminen onnistuu montusta tms.)
  • Radiopuhelin (halpis Cobra pelaa euroopassa ja suomessa, mm. japanissa pitää olla eri taajuuksilla toimiva, mutten tulee penaltia)
  • Suksistrappeja ja pari kompressio(?)remmiä (suksien kiinnitykseen reppuun tms.)
  • Skinit eli nousukarvat (melkein aina repussa jos yhtään mahdollisuutta kinnailuhommista)

Noilla yllä olevilla vetkuttimilla pärjää jo jonkin aikaa vaikkapa päiväkeikalla, mutta todennäköisesti jotain hyvin-hyvin oleellista jonkun mielestä puuttuu listasta edelleen. Mutta näillä vetkuttimilla itse touhuan. Lisäpainona itselläni on melkein aina offareille mentäessä 2L:n juomarakko repussa, sekä jonkin sortin kameravehkeitä, mutta niistä on turha ulista kun eivät ole välttämättömiä. Niin ja päivän kuormituksista riippuen hieman evästä, yleensä suklaatia ja pähkinöitä tms.

Sitten kun homma etenee (jos etenee) jäisemmille ja jyrkemmille kentille tai täysin bootpackhommiin niin mukaan tulevat jääraudat, kippeilyköydet ja muut kilkuttimet – itse en ole niin hurja että moisia olisin koskaan käytellyt, joten niistä ei sen enempää…