Lähimatkailu

Kulttuurielämyksiä Helsingin ytimessä – vielä ehtii kokea

Julkaistu: 25.6.2018

Vapaakaupunki Kalasataman Suvilahdessa

Aurinko on laskemassa Sörnäisten kattojen taakse. Suvilahden vanha kaasutehdasalue rakennuksineen on rauhallinen toisin kuin festareiden aikaan. Kävellessämme aukealla kauempaa soiva heleä naisääni herättää kiinnostuksen. Lähempänä huomaan kontin ja ihmislauman. Pakko mennä katsomaan. Yllätykseksi musiikki pauhaa kontin suurista kaiuttimista ja kaksi dj:tä on ottanut vastuun musiikista. Tämän iltainen tapahtuma on Tropical Solstice.

Vielä kotiin tullessani mietin Suvilahden tapahtumaa. Vapaakaupungiksi nimetty konttikompleksi on kaikille avoin ja ilmainen tapahtumalue, jossa kuka tahansa voi järjestää tapahtuman joogasta punk:iin tai capoeirasta stand up -komiikkaan. Ilmeisesti tämän tarkoituksena on saada kaupunkilaiset itse tuottamaan kulttuuria ja viihtymään. Vapaakaupunkialue tapahtumineen on vielä auki noin kuukauden päivät.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kalasatama

Suvilahden kaasukello

Vapaakaupunki -tapahtuma-alue

Sompasaaren Sompasauna

Kun kulkee Kalasatamasta aivan Sompasaaren kärkeen läpi rakennustyömaiden saapuu vähintäänkin erikoisen saunan luokse. Edessä on vartissa kyhätty muutaman neliön rakennelma, josta tupruaa savua. Tämänhetkinen sauna on kaikessa rähjäisyydessään mielenkiintoinen. Rakennus on koottu eri materiaaleja hyödyntäen. Sen joka sivulla roikkuu saunojien pyyhkeitä ja vaateparsia, sillä erillistä pukuhuonetta ei niemen nokassa ole. Eikä sitä ilmeisesti kaivatakaan.

Taustalla on uusi hirsirakenteinen, mutta vielä keskeneräinen hieman suurempi mahdollisesti tuleva saunarakennus. Sompasaunaa rakentavat ja kunnostavat vapaaehtoiset ilmeisesti pullorahoin ja lahjoituksin ja siksi sen rakentaminen on hidasta. Samasta syystä sauna käyttö ei maksa mitään. Ehkä sen salaisuus piileekin siinä, että sauna on kaikille ilmainen.

Molskis ja pieni kiljaisu kuuluvat suoraan mereen vievien rappujen alapäästä. Saunasta käydään peseytymässä muutaman metrin päässä meressä.

Se kuinka Sompasaunalle tulee käymää jää tulevaisuuden kerrottavaksi, koska aluksi luvatta rakennettu ja jonkun kerran jopa purettu sauna on saanut kaupungilta aikaa kesän 2018 loppuun. Mutta varmaa on, että tämä sauna on kokemisen arvoinen. Kuulemani mukaan jopa ulkomaisia vieraita viedään Sompasaunaan kokemaan todellista suomalaista saunakulttuuria.

Sompasaaren vielä rakentamaton alue.

Sompasauna

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *